Mac eller Windows

Heisann! 

I går brukte jeg litt tid på å rydde gjennom harddisken på den gamle mac'en min, ved å fjerne gamle programvarer av alt mulig, samt. avinstallere redigeringsprogram og slikt som jeg aldri bruker lengre - og plutselig var faktisk mac'en min like rask som før igjen... Det hadde jeg utrolig nok aldri trodd, selv om jeg hadde tenkt å prøve. Trodde dog ikke dette kom til å utgjøre en like stor forskjell, ettersom jeg hadde planer om å kjøpe en ekstern harddisk og formatere mac'en, men joda, nå er den liksom til å leve med igjen. Så dette er det første blogginnlegget jeg skriver her på svært lang tid, og nå kan jeg endelig gjøre noe med designet på bloggen igjen også! For de som har fulgt meg lenge vet jo at jeg bygger design på koder selv. 

Som dere kanskje har fått med dere, så har jeg jo tenkt å kjøpe meg ny mac nå i lengre tid. Særlig ettersom jeg får lastet ned officepakken gratis dersom jeg kjøper ny innen juni (en siste gest fra VGS), og det fort sparer meg for rundt 2000kr. Men da jeg gikk på Elkjøp for en ukes tid siden for å kjøpe den nyeste Macbook Pro'en ble jeg så usikker at jeg rett og slett gikk tomhendt ut igjen. Det har seg nemlig slik at den kun har 3 innganger, og INGEN av disse er USB! De er altså hva du kan kalle en miniUSB eller Thunderbolt 3 som Apple så fint kaller det, noe som vil si at du er nødt til å kjøpe en overgang til absolutt alt - også til å lade mobilen din. Dette vil koste mellom 300-900kr pr overgang, avhengig av merke og bruksområder, og da begynner den overprisede mac'en plutselig å komme langt i overkant av prisen den er verdt. Det er selvfølgelig kjempedigg at også pro nå har blitt like tynn og lett som en Macbook Air, men det er faktisk plass til noen vanlige USB-innganger, og de er uansett verdt to millimeter til i tykkelse om det er hva som skal til. Gamet handler vel kun om å tjene penger innad i Apple nå, er jeg redd. 

Uansett så er det jo to HP-PC'er på markedet nå som fanget min oppmerksomhet - hovedsaklig kun pga. utseende. Og misforstå meg rett - her har dere med ei som har vært Macbruker siden høsten 2011, altså 9. klasse, å gjøre - jeg hater windowsprogramvaren mot MacOS, og har aldri kunnet forestille meg å bytte. Men for første gang, sikkert i hele mitt liv, så jeg litt rasjonelt på det hele, da jeg ba om å få litt info om disse pc'ene. 


HP Spectre x360 2-in-1 (mange som ser på denne som "Annijor sin nye PC") ville nok blitt mitt beste alternativ. Av innganger har den alt jeg ønsker meg, altså flere USB, en HDMI og SD-Kort leser (viktig)++, og samtidig har den en lagringsplass som overgår den rimeligste av de nye Mac'ene, samtidig som den har samme intel core i7 prosessor og en skjerm som tilsvarer egenskapene til en retinaskjerm (ikkereflekterende, sterkt fargeoppløsende). Den er kun 1mm tykkere, og veier omtrent det samme. I tillegg kan skjermen brettes bakover, og med touchskjerm kan den brukes som en pad. Dette bryr jeg meg forsåvidt veldig lite om, men hvem vet - det kunne ha kommet til nytte en dag. I tillegg har den Bang&Olufsen-høyttalere, noe som aldeles ikke kan være noe minus. Poenget mitt er uansett at man får alt dette - til 4000kr mer enn den billigste nye Macbook Pro'en, som ikke engang har den nye styreflaten øverst på tastaturet. (Og da snakker jeg ikke engang om den billigste versjonen av denne PC'en, som man får helt ned i underkant av 10K.) For å få med den må man opp i pris fra 15990 til 18990. Noe som er helt latterlig - fordi du må opp enda 1500kr i pris dersom du vil ha med i7 prosessor fremfor en i5 prosessor. Så egentlig er det jeg som er en vits dersom jeg velger en pro over denne PC'en, KUN fordi jeg elsker MacOS, og misliker Windows. Jeg vet forsåvidt folk som kan hjelpe meg med å få denne programvaren over på en windowspc, men uten styreflatefunksjonene blir det allikevel ikke helt det samme. Uansett har jeg nok allikevel lagt fra meg Macbook Pro som alternativ denne gangen. 


På designfronten er denne min favoritt gjennom alle tider, nemlig HP Spectre 13-v101. Dette er seriøst den fineste laptopen jeg har sett i hele mitt liv, og i tillegg er den verdens tynneste og letteste av sitt slag. Med helt fantastiske roségulldetaljer, latterlig stor lagringsplass, og verdens sterkeste prosessorer, burde dette vært et åpenbart valg dersom man fra før er bestemt på nyeste pro - da minuset også her er at den kun har 3 mini-USB-innganger. Til denne PC'ens forsvar er det rett og slett ikke plass til mer enn det, noe det som sagt er på pro. Også her får man tilsvarende retinaskjerm, og oppløsning i verdensklasse. Jeg har sett to stykker med denne PC'en før på en flyplass - og for å si det sånn, bar begge dress og stresskoffert. 
Denne PC'en kunne jeg ha funnet på å kjøpe nærmest kun basert på utseende, og det frister meg mer med denne enn med en pro når det kommer til hvor få innganger de har. Også denne har høyttalere fra Bang & Olufssen, og på baksiden har HP designet en ny versjon av logoen sin, som kun blir å finne på elitemaskiner fremover. Det jeg vet er at jeg får alle inngangene jeg ønsker meg dersom jeg går en generasjon tilbake på Macbook Pro, samtidig som jeg får retinaskjerm. Men dette med tykkelse og tyngde har så utrolig mye for meg å si, nå som jeg skal begynne å studere og ha med meg laptopen rundt hvor enn jeg går. Dersom jeg ender opp med leiligheten jeg ønsker meg får jeg også gåavstand til skolen til høsten, og da er det ihvertfall ikke noe om å gjøre å bære med seg ekstra vekt.

Dermed har jeg begynt å vurdere Macbook Air, som etter min mening egentlig er den styggeste av Mac'ene, ettersom den har aluminiumsinnramming av skjermen (misforstå meg rett - den er aldeles ikke stygg, men jeg synes apple må bli litt mer kreative på designet etterhvert). Men det jeg kan oppnå med en air er en Mac som fremdeles er lettere enn nyeste Macbook Pro, med sine 1,35kg mot HP's letteste på 1,11kg, og dersom jeg kjøper med i7 Prosessor (kan kun gjøres Online) og høyere hastighet (nesten på linje med hva en Pro vil ha), samt dobler lagringsplassen fra 256 GB til 510 GB, så ender jeg faktisk opp med en Mac som er like sterk som nyeste pro, med en nesten tilsvarende hastighet (høyere enn det jeg har på min Pro fra før), og alle inngangene jeg ønsker meg - til SAMME pris som den RIMELIGSTE nye Macbook Pro'en! Og man ser seriøst ikke forskjell på de annet enn på skjermen, dersom man ikke kjøper den nyeste i stellar grå - som forsåvidt bare er en skitten farge mot den gamle lysegrå fargen. Her er minuset at Macbook Air fremdeles mangler retina skjerm, noe jeg har ønsket meg helt siden Macbook Pro fikk sine første i 2013. For det spiller faktisk en rolle for meg å kunne holde på med mac'en utendørs, i alle slags skenn. Men alt annet jeg vil ha er tilstede, og det spiller selvfølgelig en stor rolle for meg. 

Men som dere kanskje forstår så sliter jeg noe helt enormt med å bestemme meg. Og det som irriterer meg mest av alt, er at den Mac'en jeg skriver på nå har like stor lagringskapasitet som de nyeste Mac'ene, i5 Prosessor og høy hastighet, og den kostet kun 10 000kr ny. Jeg fikk faktisk tilbake et mellomlegg på 1000kr også, da den kom på salg til 9000kr i mellomjula etter jeg fikk min i gave (kombinert bursdags- og julegave, altså). Mac'en min har holdt seg go som ny i 6 år, og kun det siste året har den vært supertreig. Og etter min lille rydding i går er den ikke treig lengre heller - den er faktisk raskere enn skolepc'en min nå, som (Tro meg) knapt er blitt brukt, ettersom jeg skrev alt jeg kunne skrive av innleveringer etc. på macen. Det eneste som er dårligere med min Pro er at den mangler Retinaskjerm, og har 4GB harddisk, mot de 8GB som finnes nå. Den har heller ikke HDMI- inngang, men det har jo jeg allerede en thunderboltovergang for. I tillegg har den selvfølgelig SDkortleser, to USBinnganger, én førstegenerasjons thunderbolt, en sånn internettinngang som typ ingen i hele verden bruker lengre, og CD-rom. Ulempe - den er slitt, tåler ikke spesielt mye påkjenning lengre, den er tykk og den er tung. Men den er supertrofast, og helt klart brukbar i flere år fremover. Dersom jeg kjøper en PC beholder jeg nok Mac'en, og da kjøper jeg nok HP Spectre x360 2-in-1 pga. inngangene og prisen (kjøper isåfall med i7 prosessor, slik at prisen tilsvarer rimeligste Macbook Pro), og dersom jeg kjøper en ny Air så selger jeg Macen. Jeg har fått en prisvurdering på denne Macen på 2359kr, til tross for at den har to bulker på undersiden (noen tråkket på den på en skiskyttersamling i 10.ende klassen, da var jeg sånn passe fornøyd), og den er basert på årsmodell og innhold på macen, og kjørt gjennom apple sine hjemmesider, så den er svært accurate.

Selger den altså til 2000kr, så send meg en melding om du er interessert! Mailen min er siljeschiefloe@gmail.com. Alternativt kommer jeg til å legge den ut, eller selge den til lillebroren min. Kamera, høyttalere og alle innganger fungerer selvfølgelig akkurat som det skal. Ingen taster mangler, og alle fungerer. Den har helt ny lader, da jeg måtte kjøpe ny i fjor, og du kan tilogmed få med et samsonite case på kjøpet (brukt to ganger på 7 år...). 

 

ELLERS da folkens. Hva anbefaler dere meg å velge? Jeg merker jo selv at jeg blir klokere bare ved å sitte å argumentere for meg selv også, så det viser jo seg å være nyttig. I tillegg får jeg kanskje åpnet øynene til enda flere apple-fans som meg. 

 

NB! Til alle PCtilhengere der ute så vet jeg at det finnes både sterkere og bedre PC'er enn disse der ute, men dersom jeg skal bytte fra Mac til PC skal de også se dødsbra ut. I tillegg vet jeg at HP bærer en del trash og reklame for å kunne være så rimelige som de er, men dette kjenner jeg folk til å rydde opp i for meg, så det ser jeg ikke egentlig på som et problem. 

Deet var da altså dagens lille argumenterende leksjon, og nå skal jeg sette igang med en alt for sen frokost/brunch/lunch. See you! 

Hvilken PC eller Mac har du, og hva er dine erfaringer? 

-Silje

7 kommentarer

TINANNA

04.04.2017 kl.11:54

Jeg har Macbook Pro, og er veldig fornøyd med den! Men det er jo utrolig vanskelig å velge da. Kanskje du kunne prøvd PC bare for å prøve noe nytt også? :D

Becca Alexandra

04.04.2017 kl.21:26

Godt å få ryddet på harddisken ja :) Jeg har PC fra Toshiba og er mer enn fornøyd med det. Syns egentlig at Mac er litt overvurdert.. Jeg har bare gode erfaringer fra Toshiba og vanlig pc så jeg er fornøyd med det <3

Fredrik Trøan Johansen

04.04.2017 kl.22:02

Hei!

Jeg kjører MacBook Air 13,3" tidlig 2014. Den inkluderer 2 USB 3-porter, én Thunderboltports samt én SDXC-kortplass og en Minijackinngang for hodetelefoner. Den gjør jobben bra, bruker den både på farten så vel som hjemme, bruker den til alt fra blogging og leserinnlegg til arbeidsdokumenter i Høyre og NHFU, Spotify/Sonos, Skype, Notater også videre. Den har 128 GB lagringsminne og 4 GB arbeidsminne. Henger seg veldig sjeldent. En MacBook Air er en veldig fin på farten-maskin egentlig. Og velger du en med 8 GB arbeidsminne får du en fin arbeidsmaskin. Kanskje ingen ren Gamingmaskin men det er du kanskje ikke på utkikk etter. Anbefaler deg å ta en litt nærmere titt på MacBook Air, men gå gjerne for det magefølelsen sier fungerer best for deg og dine digitale behov. Selv supplerer jeg også med en iPad mini :-)

Mvh. Fredrik/Mittlivmedasperger

Silje Møller Schiefloe

05.04.2017 kl.11:48

Fredrik Trøan Johansen: Takk for godt og langt svar! Har faktisk landet på macbook air med 8GB harddisk, intel core i7 med opptil 3,2GHz og vurerer litt på hvorvidt jeg skal ha 258 eller 510GB da jeg er vandt med å ha 500 på denne (har brukt ca. halvparten, så vet at 258 kanskje er nok, men vil ikke risikere at jeg angrer heller... kjøpte dog en ny ekstern harddisk for å rydde min gamle mac i dag, og med den på si kan det hende det holder med 258GB). Med studentrabatt sparer jeg vel rundt 1000kr, og dersom jeg sender inn min maskin til resirkulering gir det meg et applegavekort på 2300kr, så det er veldig innafor.

Henriette Thorkildsen

04.04.2017 kl.22:46

Jeg orker ikke pc, har det på jobben men mac hjemme. Syns mac er så utrolig mye enklere - men det har jo med hva man er vant til :-) Macbook air her, helt perfekt for meg!

Silje Møller Schiefloe

05.04.2017 kl.11:49

Henriette Thorkildsen: Det er det jeg egentlig har funnet ut av også. Har jo Windows 10 på min gamle skolepc, og synes maskinvaren er pyton. Utrolig rotete også, hvor mac i motsetning har alt systematisk lagret, og alt man sletter faktisk blir slettet. Blir nok macbook air her også!

Henriette Thorkildsen

05.04.2017 kl.17:47

Håper du blir fornøyd med det - har bare brukt macbook air så vet ikke hvor mye "bedre" disse pro typene til mac er men jeg har hvertfall aldri hatt lyst å bruke mer penger på det - samtidig som jeg syns air har alt som hvertfall jeg trenger! <3

Skriv en ny kommentarHei, mitt navn er Silje, og jeg er ei 19 år gammel jente fra Steinkjer i Trøndelag. Jeg var utvekslingselev i Las Vegas 14/15 med STS, og har du noen spørsmål er det bare å sende meg en mail, eller ta en titt på alt praktisk jeg har skrevet i kategorien om utveksling. Til høsten går turen videre til Oslo for masterstudiet i Jus, og jeg håper du vil være med meg på reisen videre i hverdagen min. Jeg blogger i hovedsak om reise, mat, trening, mote og jobb.

Kontakt


Siljeschiefloe@gmail.com


hits